Їжа

Згідно з правилами етикету, сидячи за столом слід тільки зап'ястям спиратися на його край. Жінка може ненадовго обпертися на стіл ліктем. Не слід скачувати хлібні кульки, грати приладами, чаркою, згортати край скатертини в трубочку, протягувати у всю довжину ноги під столом.

Про користування серветками (див. Серветка). Жінки, фарбувальні губи, повинні витирати їх паперовими серветками, а не полотняними.

Під час їжі не слід розставляти лікті й низько схиляти голову над тарілкою. Голову тільки злегка нахиляють і на цю висоту підносять вилку або ложку. Не слід дути на гарячу їжу і напої, чавкати, прицмокував і присьорбувати. Є й пити потрібно беззвучно.

Сьогодні «амплуа» ножа на обідньому столі стало значно ширше, ніж було колись. Люди старшого покоління з жахом дивляться на те, як ріжуть ножем, наприклад, млинці або млинчики. Але це допустимо. Можна також користуватися ножем для рубаного шніцеля, картопляних оладок, овочевих котлет, в крайньому випадку навіть для вареників. За бажанням можна обійтися однією виделкою.

Абсолютно виключається вживання ножа до макаронів, вермішелі, локшині, солянки, мізкам, омлетів, пудингів, желе, овочів. Ці страви їдять тільки виделкою.

Після їжі ніж і виделку складають в тарілці паралельно, ручками в праву сторону. Коли передбачається, що ті ж прилади будуть використані при наступному блюді, їх кладуть на стіл.

Якщо ви користуєтеся ножем і виделкою, то весь час тримайте вилку в лівій руці, ніж у правій, не перекладаючи їх з руки в руку. Щоб не відчувати труднощів з виделкою в лівій руці, варто періодично вправлятися, в т.ч. в домашніх умовах.

У випадках, коли до їжі запропонований будь-якої напій, слід раніше проковтнути те, що знаходиться в роті і тільки потім запити. Добре до цього протерти губи серветкою, щоб не залишати на склянці жирних плям.

Негарно доливати з пляшки тільки собі. Взявши пляшку або графин, спочатку запропонуєте сусідові по столу.

Неввічливо вибирати з порцій, що лежать на блюді, кращу. Беріть той шматок, який лежить до вас ближче.

Не слід вмочати хліб у соус, але вже якщо немає сил втриматися, допомагайте собі при цьому виделкою, а не пальцями. У будь-якому випадку не витирайте тарілку хлібом насухо.

Якщо в сільниці немає ложечки, сіль набирають кінчиком свого ножа, але ніж при цьому повинен бути чистим.

Рішуче не можна сідати до столу з сигаретою, а на домашніх прийомах курити між блюдами. Дозволити собі закурити можна тільки після повного частування, під час кава. У самому крайньому випадку між останнім блюдом і десертом - звичайно в цей момент буває невелика перерва з нагоди зміни приладів. Але краще почекати, поки не запропонують господарі.

Сидіти за столом слід прямо, але не так, немов ви «аршин проковтнули». Не можна класти на стіл лікті, особливо якщо ви тримаєте ніж або виделку. При їжі сидять, трохи нахилившись над столом, така ж поза залишається та коли ви п'єте. Ложку, якої їдять суп, тримають у правій руці, до рота її підносять ледве навскіс. Деякі види супів, бульйони і фруктові холодні супи, які подають в чашці, їдять десертною ложкою. Страви з гарніром і спекотне їдять ножем і виделкою. Ніж тримають у правій, вилку в лівій руці.

Прилади тримають за кінчик ручки, а не посередині. Ножем слід лише різати їжу, ні в якому разі його не можна брати в рот. Деякі страви, які можна не різати, наприклад, омлет, яєчню, їдять тільки виделкою. Її тримають у правій руці і допомагають при їжі шматочком хліба, який тримають в лівій руці. Закінчивши їжу, ніж і виделку кладуть на тарілку поруч один з одним паралеллю на знак того, ви вже більше їсти не будете. Якщо ви ще не закінчили їсти, прилад схрещують, ніж вправо, вилку вліво. Поруч з тарілкою кладуть серветку, паперову або з тканини. Зазвичай її тільки прикладають до рота, роблять це перед тим, як пити, щоб на склі не залишилися сліди від жирних губ. Якщо за столом сидять не палять, то куріння за столом виключається.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога